tiistai 14. helmikuuta 2012

Muutama sana valmistuneelta sisustusalan artesaanilta


Olen siis saanut ensimmäisen kokonaisen tutkintoni. Olen valmistunut ympäristön suunnittelun ja rakentamisen koulutusohjelmasta sisustusalan artesaaniksi. Kahden ja puolen vuoden opiskelu sisustussuunnitteluun paneutuen on kasvattanut ja kehittänyt näkemyksiäni ammattitaitoisesta sisustussuunnittelijasta.


Artesaanin neula.Ammattitaitoinen sisustaminen on paljon muutakin kuin kivannäköisten esineiden ja värien yhdistelyä (vaikka tärkeitähän nekin ovat). Vaikka suunnittelutyössä lähdetäänkin aina asiakkaan tarpeista ja toiveista, niin on vähintään yhtä tärkeää tiedostaa kohteen olemassa olevat puitteet. Talon tai asunnon rakennusaika, tyylisuunta ja materiaalit on tunnettava, ja varsinkin kiinteät sisustusratkaisut on pyrittävä toteuttamaan rakennusperintöä kunnioittaen. Sisustamisen ei kuitenkaan tarvitse kopioida kohteen alkuperäistä sisustusta.

Ammattitaitoinen sisustussuunnittelija osaa myös huomioida rakennusmääräykset ja rakenteelliset muutokset, sekä käyttäjien vaatimukset tiloihin ja mittasuhteisiin. Vaikka sisustussuunnittelija ei ole rakennusmestari, sähköasentaja tai palotarkastaja, on tiedostettava milloin heitä tarvitsee. On tärkeää osata vetää raja omalle ammattiosaamiselleen, ja pitää huoli siitä että ei tietämättömyytensä johdosta aiheuta suunnittelukohteelle turhia haittoja tai vaurioita.

Moni osaa tehdä sisustussuunnitelman, mutta alan koulutuksen tulisi näkyä työn taustalla ja lopputuloksessa.
On tunnettava ja ymmärrettävä materiaalien ominaisuudet, käyttötarkoitukset ja elämänkaari. On pyrittävä
kohti täydellistä "pakettia", jossa yhdistyvät ammattitaito, ammattietiikka ja asiakkaan ymmärtäminen. Mielikuvien ja käytännön pitää kohdata.  Toivon että tulevaisuudessa saan tehdä sisustussuunnittelua työkseni, ja että myös tulevat asiakkaat osaavat arvostaa kokonaisvaltaista tulosta ja työtä, joka perustuu
kaikkiin suunnitteluun vaikuttaviin osa-alueisiin.